Homeopatia – de ce atatea controverse?

Homeopatia – de ce atitea controverse?

Autor: Robert Medhurst (Australia)

Hpathy Ezine, April, 2012.

Nimeni nu poate contesta ca medicina complementara (MC) stirneste in general multe controverse in rindul medicilor conventionali. Vitaminele sunt considerate niste mofturi, ierburile, nefolositoare daca nu chiar daunatoare, remediile florale Bach, reflexologia si aromaterapia niste aiureli. Studii clinice extensive realizate printr-o metodologie contestabila sunt luate ca dovezi ca toate acestea nu au nici un efect in timp ce studii restrinse realizate stiintific care le arata ca fiind eficiente sunt ignorate. Si totusi, MC continua sa usureze suferintele a milioane de oameni si an de an o tot mai mare parte din omenire se indreapta catre ea. Aceasta situatie stirneste o imensa iritare printre medicii conventionali si, oricit de mult si-ar dori-o acestia, MC refuza sa dea inapoi.

Din fericire, in ultimul timp criticii “ierburilor” si suplimentelor au inceput sa fie marginalizati si credibilitatea lor sa se altereze pe masura ce greutatea evidentelor clinice pozitive devine din ce in ce mai importanta. In mod ciudat si regretabil, insa,criticile aduse homeopatiei nu slabesc, atacind in farmacii si reviste medicale conventionale, iar mass-media are grija periodic sa infiereze aceasta medicina veche de peste 200 de ani. S-au infiintat, chiar, organizatii  al caror scop declarat este eradicarea ei iar studiile clinice ce ii sustin ineficienta sunt preferential difuzate, in detrimentul celor care arata rezultate evident positive.

Ce critici se aduc homeopatiei?

1. Nu exista o explicatie stiintifica plauzibila a efectului remediilor homeopate.

Fara indoiala. Dar este la fel de adevarat ca nici mecanismul de actiune al multora dintre medicamentele folosite in mod uzual in medicina conventionala (de exemplu dexamfetamina in tratamentul ADHD) nu este inca cunoscut. Incapacitatea nostra de a intelege anumite actiuni medicamentoase nu le diminueaza  acestora efectul. Istoria stiintelor e plina de astfel de exemple in care intre constatarea unui efect si explicarea lui s-au scurs zeci si chiar sute de ani. De ce atunci trebuie sa fie criticata homeopatia pentru aceasta ?

 

2. Conceptul de “memorie a apei” nu este stiintific.

Aceasta are legatura cu speculatiile multor cercetatori ca procesul de potentare folosit la prepararea remediilor homeopate face ca apa,folosita ca mediu de preparare, sa retina o “memorie” a substantei initiale din care se fac dilutiile. Ca raspuns la aceasta critica, inainte de toate trebuie sa lamurim ce este de fapt stiinta. Stiinta nu este o colectie de informatii seci. Este un procedeu de studiu, prin deductie logica, a unor probleme concrete pe care omul incearca sa le inteleaga. Faptul ca ideea de memorie a apei nu a fost inca adoptat de catre stiinta conventionala nu o face nestiintifica. Mai mult, variate studii au aratat ca apa poate fi amprentata de catre energia electromagnetica specifica a substantelor fizice la care este expusa. Aceste studii concorda cu ideea de « memorie a apei ».

 

3. Remediile homeopate nu contin nimic,deci nu au cum avea vreun efect.

Cei care fac asemenea afirmatii par sa omita faptul ca, dincolo de anumite potente (12 C sau 24 D), un remediu homeopat va contine ,pe linga substratul farmaceutic (apa,alcool, zaharoza/ lactoza), si energia electromagnetica derivata din substanta de baza prin procesul de potentare. Aceasta nu e detectabila prin tehnici de masuratoare uzuale,dar efectele sunt clare si demonstrabile. Studiile au aratat ca sistemele biologice pot fi influentate de catre aceste frecvente electromagnetice. Cei care au dificultati in a intelege efectul remediilor care au niveluri atit de mici de substanta activa vor avea dificultati in a intelege si efectul unor hormoni si metaboliti normali ai organismului, precum cei din tabelul de mai jos :

Limita inferioara a nivelului de hormoni si metaboliti activi in organism :

Substanta Limita Potenta homeopata echivalenta
Hormon paratiroidian 10 picograms/mL 11X
Estrogen liber 0.6 picograms/mL 12X
Hormon natriuretic 4 picograms/mL 12X
ACTH 20 picograms/mL 11X
Estrogen 10 picograms/mL 11X
Vitamina B12 150 picograms/mL 9X
Testosteron 200 picograms/mL 9X
Progesteron 100 picograms/mL 10X
Tiroxina libera (Sarcina) 5 picograms/mL 12X
Triiodotironina (Copii) 1 picograms/mL 12X
Acetilcolina (miniature end potential) 0.0001 picograms/mL 16X

4. Homeopatia nu are la baza dovezi clinice- nu exista studii clinice care sa ateste vreun efect pozitiv.

Interesanta afirmatie. Este adevarat ca numarul studiilor clinice homeopate este relativ mic, efectuate pe un numar relativ mic de pacienti si putine astfel de studii au putut fi reproduse. Motivul este ca , spre deosebire de medicamentele obisnuite, remediile homeopate nu pot fi inregistrate (patentate), ca urmare nu exista o motivatie financiara din partea marilor companii farmaceutice de a investi uriasele sume de bani care stau in spatele acestor studii daca sponsorii nu pot mai apoi monopoliza rezultatele. Totusi, exista si studii homeopatice pozitive si acestea sunt usor de gasit .Apoi ar fi interesant de mentionat ca numai 10-20% dintre toate procedurile medicale standard au fost validate prin studii clinice si totusi medicina conventionala se doreste a fi un reper de aur catre care homeopatia ar trebui sa aspire…

5.Homeopatia  ii impiedica pe oameni sa recurga la medicamente care altminteri le-ar fi folositoare.

Alta problema interesanta la care se poate raspunde simplu. Studiile clinice comparative intre homeopatie si medicina conventionala arata ca se poate ajunge la rezultate la fel sau chiar mai bune pe calea homeopata in anumite boli. Merita facuta aici si o comparatie intre numarul imens de efecte adverse ale medicamentelor conventionale (In anul 1999-2000, numarul total de efecte adverse in Australia a fost de 400.000) fata de lipsa totala de efecte adverse ale remediilor homeopate.

6. Homeopatia ii impiedica pe pacienti sa apeleze la medicii conventionali.

Faptele arata ca, in multe circumstante, n-ar fi o idee rea. In Statele Unite, medicii sunt pe locul 3 in ceea ce priveste cauzele de deces, bolile iatrogene (induse medical) ajungind la cca 250.000/an (12.000 din operatii chirurgicale inutile, 7000 din erori medicale in spital, 20.000 din alte erori in spitale, 80.000 din infectii luate in spital si 106.000 din efectele negative ale medicamentelor)

7.Homeopatia e costisitoare.

Rareori se poate spune asta. Medicii care practica homeopatia recurg mult mai putin la proceduri diagnostice scumpe si medicamente  conventionale, impactul lor asupra sistemului medical public fiind mult mai mic. Pacientii care folosesc homeopatia au costat guvernul francez jumatate din cit a costat sanatatea celor care folosesc medicina conventional. Cercetatorii francezi au observant ca numarul de zile de concediu medical al pacientilor homeopati a fost de…3,5 ori mai mic decit al celorlalti pacienti! Medicii homeopati englezi cheltuie cu 12 % mai putini bani de la bugetul sanatatii decit ceilalti medici. In Germania, costurile tratamentului homeopat  pentru infertilitate  au fost cu 30 % mai mici decit ale celui conventional. Un raport recent al guvernului elvetian a aratat, de asemenea, costurile tratamentelor homeopate ca fiind cu 15,4% mai ieftine decit ale medicilor conventionali. Per total, reducerea semnificativa a costurilor sanatatii echivaleaza cu o economie de sute de milioane de dolari/euro ,bani care pot fi redirectionati spre a imbunatati alte sectoare.

Ca o concluzie, toate aceste critici la adresa homeopatiei par a fi mai degraba dictate de emotii decit de ratiune si felul in care sunt ele formulate tind  sa aratae ca medicina conventional are o mare dificultate in a accepta opinii diferite de cele déjà cunoscute, indifferent de numarul si calitatea dovezilor. Pentru ca privita obiectiv, criticarea homeopatiei  se dovedeste lipsita de orice fundament.

( Robert Medhurst – BNat DHom)

www.adelaidehillsnaturopath.com.au