Cum sa ne purtam cu pojarul copiilor.
Traducere din cartea “G. B. Renaudet, “Les plantes sauvages, dangereuses ou outiles” (Ed. Ernest Flammarion, Paris); Sursa: AICI
“Iata cateva remedii naturiste pentru toate mamicile ingrijorate de epidemia de rujeola. Si pentru aceasta, vom apela la o planta ce creste pe meleagurile noastre – modestul brusture. Actiunea sa binefacatoare se dovedeste utila, mai ales cand locuiti departe de oras si de un medic bun. Cand un copil este atins de rujeola (ramanand in camera sa si la pat) se fierb 25 g de radacina de brusture in 1/2 litru de apa, timp de 5 minute. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se administreaza micutului pacient cate o lingurita din acest decoct, la fiecare 5 minute. In trei ore, eruptia este completa! Nu ne mai ramane decat sa-l retinem pe copil 3 zile in camera lui, ferindu-l de curentii de aer. Contra durerilor, o cataplasma calda, din frunze de brusture fierte in lapte, atenueaza imediat suferinta. Se poate ca micul pacient sa nu aiba pofta de mancare, in schimb, trebuie sa avem grija sa bea multe ceaiuri, lichide in general, dar nu sucuri acidulate. Copilul cu rujeola (pojar) are o stare generala de rau, si pe interiorul obrajilor ii apar niste puncte mici, albicioase. Cand eruptia este terminata, febra scade si copilul isi regaseste vioiciunea.
Cum nu exista boli, ci doar bolnavi, trebuie sa stim ca fiecare copil face boala in felul sau particular. De aceea, e bine sa cunoastem si cateva remedii homeopatice, si va garantez ca dupa ce parintii vor descoperi avantajele homeopatiei, nu se vor mai desparti de ea, pe viata.
Iata cateva remedii: Aconitum (in faza de debut a pojarului, cand copilul e agitat, ori daca pojarul apare brusc), Apis (pentru pojar, cand copilul are ochii rosii, inflamati si stare de agitatie, sau cand are febra, dar refuza sa fie acoperit, si e molesit, dar nu poate sa doarma), Belladonna (pentru pojar, in faza de debut, cand copilul are febra foarte mare si e foarte congestionat la fata, dar nu simte sete), Bryonia (remediu ce se administreaza cand eruptia de pojar debuteaza lent, copilul este foarte insetat si miscarea ii provoaca dureri, asa ca prefera sa stea nemiscat), Euphrasia (se administreaza cand ochii lacrimeaza si ustura si pentru sensibilitate la lumina), Pulsatilla (pentru un copil cu pojar care e plangacios si cere atentie permanenta, are febra usoara si tuseste, dar se simte mai bine daca in camera e racoare), Rhus Toxicodendron (cand copilul este foarte agitat si se simte mai bine intr-o camera incalzita).”
Din acest material putem vedea cum se tratau pe vremuri copiii si nu mai murea nimeni prin spitale!
* * * * *
De asemenea, am gasit multe sfaturi de bun simt pe mai multe site-uri, pe care le punem aici “for future reference”:
- Odihna la pat
- Vitamina A bioasimilabila, in doze mari
- Intuneric in camera; camera bine aerisita (fara sa fie frig)
- Febra nu trebuie “tratata” cu medicamente chimice. Abia cand starea generala a copilului este proasta si febra devine chinuitoare, se recomanda remedii homeopate sau impachetari hipotermizante blande la picioare (cand acestea sunt si ele fierbinti); de asemenea, extracte din plante (menta, salcie alba) pentru scaderea febrei in mod natural.
- Fara dus si fara baie generala in perioada eruptiva, pentru a nu reprima eruptia
- Incepand cu ziua a treia, se poate folosi pt. spalare o solutie salina calduta, care va stimula eruptia. Se dizolva 1 lingurita de sare si 1/4 l apa, iar dupa aceea copilul sa fie sters bine. Eruptia in sine nu are nevoie de niciun tratament, ea este semnul ca simptomele se apropie deja de sfarsit.
- Multe lichide, de ex. (pe langa apa, evident) sucuri naturale proaspete diluate, ceai de tei sau de soc, sirop de catina pt. vitamina C!
- Apetitul este scazut, deci nu fortati copilul sa manance.
- Impotriva mancarimilor, se tamponeaza zonele respective cu o infuzie de flori de soc.
- Dupa ce dispare febra si eruptia scade in intensitate, copilul sa ramana inca 1-2 zile la pat, pentru a evita eventualele complicatii.
- Comprese pentru ochi cu ceai Euphrasia
- Inhalatiile cu solutie salina ajuta la tusea uscata, inhalatiile cu cimbru ajuta la tusea productiva.
- Extractul de iedera ajuta la tusea dureroasa.
- Remediul homeopat Drosera C30 ajuta foarte bine la tusea iritanta.
- Comprese cu ceapa la dureri de urechi
- Ceai de salvie sau galbenele pentru gargara
Daca v-ati informat din surse independente pe tema bolilor copilariei, veti constata ca o sa va dispara frica si in schimb o sa va creasca increderea in capacitatea de autovindecare a organismului. Dealtfel, cu cat va veti informa mai temeinic, cu atat veti realiza ca toate complicatiile care apar la pojar apar din cauza “tratamentului” alopat si pentru ca boala nu este lasata sa-si incheie ciclul natural, prevazut biologic.
Daca mai aveti nevoie de argumente stiintifice ca sa va invingeti frica de pojar, care in realitate -pentru orice copil sanatos- este o boala inofensiva a copilariei, puteti citi de asemenea si ce spune experta in imunologie Tetyana Obukhanych despre “minunatul pojar”.
Dr. Viera Scheibner explica de asemenea in detaliu despre pericolele interventiilor medicamentoase.
Pericolele interventiilor medicale in gestionarea bolii
Este ingrijorator faptul ca -la fel ca in trecut- medicii din ziua de azi continua implacabil sa suprime febra si sa administreze antibiotice pe banda rulanta, ignorand chiar dovezile stiintifice din medicina alopata care sustin ca suprimarea febrei si administrarea concomitenta a antibioticelor (sau a altor medicamente) stimuleaza mai degraba cresterea si viabilitatea generala a microbilor precum si capacitatea lor de a dezvolta rezistenta la astfel de medicamente (Mackowiak PA. 1981. Direct effects of hyperthermia on pathogenic microorganisms: teleologic implications with regard to fever. Rev Infect Dis; 3(3)). Cand procesul de inflamatie generala nu este gestionat corect, poate aparea si mult temuta encefalita, evident din cauza medicamentelor.
Last but not least, daca vreti sa preveniti pojarul: aveti grija de echilibrul sufletesc al copiilor vostri si de dinamica din familie, caci nu exista copil bolnav intr-o familie sanatoasa!