Pro Decizii Informate – Conferinta de presa despre proiectul de lege privind obligativitatea vaccinarii

Pe data de 8 iunie, Asociatia Pro Decizii Informate a organizat prima dintr-o serie anuntata de conferinte, menita sa puna in discutie chestiuni ce tin de sanatatea publica, si in particular sa dezbata, pe baza de argumente medicale, etice si juridice, chestiunea obligativitatii vaccinarii. Prin propunerea legislativa dezbatuta in cadrul conferintei, vaccinarea ar deveni singurul act medical obligatoriu, desi comporta riscuri si efecte adverse, unele grave si foarte grave, pana la deces, care sunt recunoscute chiar de catre producatori prin prospecte.

Subliniem inca de la inceput faptul ca subiectul conferintei a fost OBLIGATIVITATEA vaccinarii si nicidecum nu s-a luat in discutie daca vaccinarea este sau nu o metoda preventiva benefica sau riscanta. Nu s-a spus “vaccinati” sau “nu vaccinati”,  dat fiind ca, la ora actuala, decizia de a accesa sau nu un serviciu medical ne apartine, conform legislatiei in vigoare, Constitutiei Romaniei si tratatelor la care tara noastra este parte. Specialistii invitati sa isi spuna punctul de vedere, si anume avocatul, profesor universitar si doctor in drept: avocat Gheorghe Piperea, farmacista Ioana Cacovean, Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, specialistul in sanatate si nutritie Cristela Georgescu si medicul psihiatru Dragos Matei, au abordat, rand pe rand, chestiunea obligativitatii vaccinarii, fiecare din perspectiva ariei sale de competenta.

conferinta-PDI-2372x1186

O mentiune pe care de asemenea dorim sa o facem este legata de prezenta presei sau mai bine zis de absenta, boicotul aproape total de care s-a bucurat aceast eveniment de o stringenta actualitate. Astfel, desi au fost invitati zeci de jurnalisti TV, radio, publicatii print si online, am avut onoarea de a avea in sala doar trei jurnalisti din zona mainstream a presei, si anume, din partea TVR, pe doamnele Madalina Samoila, Carmen Velicu de la Agerpress si Andreea Marinas de la Jurnalistii.ro. Daca ultimele doua publicatii au prezentat reportaje/stiri obiective, nu acelasi lucru se poate spune din pacate despre stirea oferita in aceeasi seara telespectatorilor postului TVR, bazata pe declaratii si fragmente truncheate si scoase din context, presarata cu afirmatii alarmiste si tendentioase, in linie cu politica oficiala pe acest subiect.

Moderatoarea conferintei, avocat Alexandra Oberschi, a deschis dezbaterea aratand care sunt deficientele identificate ale actualului sistem de sanatate publica si comentand asupra necesitatii de a se elabora politici publice mult mai coerente de preventie a efectelor adverse si de asigurare a starii de sanatate a populatiei decat prin reglementarea obligativitatii unui act medical purtator de riscuri adverse grave si foarte grave. Ulterior, dna. Oberschi a anuntat faptul ca Asociația Pro Decizii Informate ia in calcul, alaturi de reputatul avocat Gheorghe Piperea, initierea de procese colective menite sa ofere posibilitatea compensatorii efectelor adverse suferite de victimele vaccinări, si a invitat in acest sens persoanele care se considera afectate sa ia legatura cu Asociatia.

Primul invitat care a luat cuvantul la conferinta a fost avocatul Gheorghe Piperea care a opinat asupra faptului ca vaccinarea ca act medical implica riscuri foarte mari si ca “medicina preventiva este orientata catre piste false, este foarte costisitoare, nu stim sumele care se aloca medicinei preventive de catre Ministerul Sanatatii si nu stim nici care este eficienta terapeutica a acestor masuri de preventie, practic a medicinei de preventie. Eu imi pun o problema de eficienta a vaccinului, vorbesc din experienta proprie. La gradinita, ni s-a spus ca trebuie sa facem toate vaccinurile, inclusiv cel pentru varsat. In gradinita s-a făcut varsat, copilul vaccinat a facut o forma mai usoara, dar o forma dura a facut nevasta-mea, care nu facuse in copilarie. Eu nu am patit nimic, nu facusem vaccin, ci rujeola in copilarie“, a declarat avocatul.

 

Prezent la conferinta a fost si Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedintele asociatiei Pro-Consumatori (APC Romania) care a declarat ca prin proiectul de lege al obligativitatii vaccinarii se incalca dreptul la consimțământul exprimat al pacientului.

Dl. Stanciu a prezentat si corespondenta  asociatiei pe care o conduce cu Ministerul Sanatatii. Conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informatia de interes public, APC Romania, ca si asociatia Lion Mentor, a solicitat Ministerului Sanatatii analiza risc-beneficiu, precum si toate documentele relevante care au stat la baza modificarii schemei Programului National de Imunizare 2015.

Totodata, APC  a solicitat si lista de lucrari si publicatii stiintifice, precum si lista de studii clinice care au stat la baza deciziei de modificare a schemei recomandate pana acum.  Spre deosebire de asociatia Lion Mentor insa, APC Romania a primit totusi un raspuns tipic Ministerului Sanatatii, de spalare pe maini: „Nu detinem datele si documentele solicitate.” (!)

Totodata, Dl Stanciu a adus la cunostinta poporului faptul ca exista documente oficiale confidentiale la Ministerul Sanatatii din care rezulta ca majoritatea medicilor pediatri considera ca vaccinul contra hepatitei B (administrat, in prezent, unui procent de 76% dintre copiii romani) trebuie injectat numai acelor copii care provin din mame diagnosticate cu hepatita B. Domnul Stanciu a conchis mentionand faptul ca desi vaccinurile sunt adevarate bombe biologice, in Romania nimeni nu considera ca lipsa controlului, lipsa testarii, lipsa monitorizarii si lipsa protocoalelor de administrare ar fi atentate la siguranta nationala.

 

Cristela Georgescu, specialist sanatate si nutritie holistica, a aratat ca se impune monitorizarea copiilor inainte de vaccinare. “Pornim de la premisa ca organismul unui copil nascut de o mamica care a avut grija de ea, atat inainte de sarcina cat si in timpul sarcinii, este un organism care stie ce are de facut. Asa cum am fost cu totii prevazuti, este organism care are capacitatea de auto-vindecare si auto-insanatosire. Asadar, este minunat sa putem observa in primul rand acel organism, noi ca parinti, si sa intelegem un copil nevaccinat, neatins de niciun fel de substanta chimica, neatins de niciun fel de interventie medicala care sa-i tulbure echilibrul lui fragil, cum se comporta, cum se manifesta.  Pentru ca vazandu-l cum este el neatins, putem foarte usor sa vedem cum se comporta atunci cand introducem ceva in corpul lui. Dar cand varsta de vaccinare este 10 minute, tu, ca parinte, nu ai neaparat o imagine reala (…)” a opinat Cristela Georgescu.

De un real interes a fost prelegerea sustinuta de specialista in farmacologie Ioana Cacovean, care a oferit cateva perspective neatinse in public pana acum, si anume siguranta medicamentelor si chestiuni de conformitate. Farmacista a subliniat faptul ca 40% din medicamente sunt falsificate, ceea ce ne indreptateste sa tragem concluzia ca stocurile de vaccinuri puse pe piata sunt neconforme cu atat mai mult cu cat nu sunt analizate de organismele publice din Romani, acestea fiind puse pe piata numai pe baza declaratiilor producatorilor. Farmacista a mai adaugat si faptul ca nu exista o monitorizare a traseului si niciun protocol de ambalare, transport, depozitare si administrare publice. “Am informatii din farmacie, de la agenti, ca exista aceste stocuri de vaccinuri si sunt tinute pentru ca nu sunt conforme! Lucru care este foarte grav! La ora actuala sunt trimise spre a fi analizate in Japonia. Este adevarat ca exista stocuri de vaccinuri si nu sunt puse pe piata pentru ca nu sunt conforme? Daca este adevarat, motivatia este foarte clara, nu au fost respectate normele de conformitate!” Nu se stie cum au fost transportate, cum au fost preluate, etichetarile s-ar putea sa nu fie nici ele in regula, si uite asa incertitudinea este cat se poate de mare!

Spre informarea dvs. cu privire la modul total neprofesionist in care TVR a prezentat stirea legata de conferinta si chestiunile dezbatute in cadrul acesteia, va invitam sa urmariti clipul care urmeaza.

 

Asociatia Pro Decizii Informate