Romania – Groapa de deseuri pt. Synflorix?

Un grup de initiativa din Belgia (tot mamicile, evident) a redactat niste declaratii de presa referitoare la misterul care inconjoara in Belgia aparitia spectaculoasa si disparitia la fel de spectaculoasa si secreta a vaccinului Synflorix, adica exact acel vaccin pe care se pare ca GlaxoSmithKline se grabeste sa-l vanda pe piata romaneasca, nu cumva sa le expire sarjele respective.
Cititi in continuare articolul publicat de Initiative Citoyenne pe 22 decembrie 2012.

 

Vaccinul Synflorix fabricat de GlaxoSmithKline retras in mare graba: vom sti vreodata de ce?

Vaccinul Synflorix produs de GSK a fost autorizat pentru utilizare in Europa in 2009(1) si a ajuns pe piata belgiana in 2010.(2) Acest vaccin, un concurent pentru foarte profitabilul si multfolositulPrevenar (al firmei Wyeth), a fost conceput pentru a proteja impotriva a 10 tulpini diferite ale bolii pneumococice si a primit o stampilă de aprobare in octombrie 2010 (3) de la expertii Consiliului Superior al Sanatatii belgian (Consiliul Suprem de Sanatate), precum si in luna mai a anului 2011 de la Centrul Federal de Expertiza a Ingrijirilor Medicale (KCE) (Federal Healthcare Expertise Centre).(4) La nici un an de atunci, aflam de la Centrul de Informatii Farmacoterapeutice belgian (CBIP)(5), precum si de la Agentia Belgiana a Medicamentelor (6) ca vaccinul Synflorix a fost retras de pe piata belgiana la inceputul lunii decembrie 2012.

 

Ciudat, nu am gasit niciun articol pe internet care sa specifice adevaratele motive din spatele acestei retrageri foarte grabite de pe piata, deoarece vaccinul va fi “existat” doar pentru doi ani, dar in acest timp, oare cati copii va fi ucis si vatamat acest vaccin? (Cf. diverselor rapoarte de copii morti dupa ce primisera combinatia de Infanrix Hexa cu Synflorix in recentul document confidential al GSK cu privire la vaccinul Infanrix Hexa).(7)

Socant este faptul ca, prin comparatie, cand gasim un potential defect care pune in pericol siguranta unui anumit model de masina, toti proprietarii sunt informati in mod corespunzator si masinile sunt rechemate cat mai curand posibil, pentru teste elementare. Cumva, pentru vaccinuri este cu totul altfel: retragerile au loc in secret, fara a lua in considerare oamenii care au primit deja produsul; toate acestea doar pentru a nu pata imaginea sfanta a vaccinarii, si pe buna dreptate, deoarece producatorii au inca aproape 300 de noi vaccinuri pe care care intentioneaza sa le lanseze in urmatorii ani!(8)

Sa luam exemplul HEXAVAC-ului produs de Sanofi, retras in 2005 sub pretexte false si cu sprijinul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA). De fapt, EMA a ajutat producatorul sa explice ca retragerea vaccinului ar fi fost datorata eficacitatii insuficiente a uneia dintre valentele cocktail-ului, cand in realitate a avut de-a face cu siguranta vaccinului: jurnalista Virginie Belle in cartea ei recenta Faut-il Faire Vacciner Son Enfant? (Trebuie sa va vaccinati copilul?)(9) precizeaza ca au fost sugari care au murit de edem cerebral dupa vaccinarea cu acest produs.

Nu uitati ca in ianuarie 2012 GSK a scapat cu o amendă de doar 70.000 € pentru efectuarea de teste ilegale cu vaccinul Synflorix pe copiii argentinieni folositi drept cobai, dintre care 14 au murit in timpul acestor “studii clinice”. La acea vreme, un numar de ziare au raportat ca aceste decese ar fi avut loc “in grupul placebo”: dovada – de parca am mai avea nevoie! – ca in studiile clinice pt. vaccinuri, placebo-urile sunt false [se compara un vaccin cu alt vaccin! – n.m.]. Cu alte cuvinte, studiile sunt din start descalificate de erori sistematice.(10) Motivele reale ale acelor decese nu au fost niciodata dezvaluite, ba chiar mai mult, unele autopsii nici nu au fost efectuate! Multi parinti nici nu-si dorisera ca copiii lor sa fie vaccinati, dar au fost fortati, iar unii copii erau chiar bolnavi atunci cand li s-a injectat vaccinul!(11)

Prin urmare, Initiativa Cetateneasca (Initiative Citoyenne) solicita ca CBIP, AFMPS si toti ministrii implicati sa furnizeze explicatii detaliate pentru recenta retragere pripita a vaccinului Synflorix produs de GSK. De asemenea, insistam ca intreg “cod al tacerii” din jurul vaccinarii sa ia sfarsit imediat si facem apel la toti cetatenii, politicienii, jurnalistii, medicii si intregul personal medical si pediatric sa deschida ochii la dezastrul etic, moral si de siguranta reprezentat de practica actuala de vaccinare oarba si sistematică a sugarilor. Si cand stai sa te gandesti ca aceasta practica este “autorizata” de catre pseudo-experti plini de conflicte de interese. Cum ar mai putea ei sa fie de incredere?!

______________________________

(1) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/Synflorix–EPAR–U.E—AMM-en-2009.pdf
(2) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/AFMPS-nouveau-synflorix-2010.pdf (cf p. 7/10)
(3) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/dec-2011/Rapport-CSS-oct.-2010–pneumocoques-.pdf
(4) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/KCE–rapport-vaccins-pneumococciques–2011-.pdf
(5) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/CBIP-retrait-Synflorix-decembre-2012.pdf
(6) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/AFMPS-Synflorix-retrait-dec.-2012.pdf
(7) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/confid.pdf
(8) http://www.initiativecitoyenne.be/article-presque-300-nouveaux-vaccins-en-preparation-104391967.html
(9) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/Dessous-de-l-hexavac–livre-Virginie-Belle-.pdf
(10) http://www.initiativecitoyenne.be/article-test-illegaux-de-gsk-sur-des-enfants-argentins-14-deceset-
une-amende-seulement-96751227.html
(11) http://ddata.over-blog.com/3/27/09/71/2012-2013/COBAYES-HUMAINS–Argentine–Synflorix.pdf

* * * * *
Si iata si dezlegarea marelui mister al disparitiei spontane a vaccinului Synflorix de pe piata belgiana: Synflorix-ul si-a facut bagajele si a decolat spre Romania, unde filantropii de la GlaxoSmithKline  “sustin” si “sprijina” anul acesta toate campaniile de vaccinare cu vaccinul pneumococic pornite de Societatea Romana de Pediatrie, de Ministerul Sanatatii etc.. Au gasit baietii piata de desfacere si se pare ca romanii sunt mult mai usor de prostit decat belgienii.
In articolul precedent despre vaccinurile pneumococice, am scris deja ca rezultatul campaniilor masive de vaccinare cu vaccinul pneumococic (dupa ce strategia de marketing a fost un succes!) a dus la o surpriza de proportii: s-a ajuns la un fenomen masiv de regrupare (dislocare, stramutare etc.) a tulpinilor. In locul reducerii pe termen lung a imbolnavirilor s-a schimbat doar tipul bacteriilor care au fost identificate in declansarea meningitelor, pneumoniilor si otitelor. Cele sapte tulpini de pneumococi continute in vaccin au pierdut treptat teren, iar alte tipuri de pneumococi au recuperat puternic din urma, devenind tot mai puternici.
Astfel, dupa un declin initial al bolilor pneumococice, s-a ajuns la un comeback masiv, care se afla partial chiar la un nivel mai mare decat la inceputul campaniilor mondiale de vaccinare.
In special tulpina 19A se dovedeste a fi o problema grava, data fiind si rezistenta ei neobisnuit de mare la antibiotice! Multi pacienti au murit din cauza infectiei respective, altii au trecut prin chinuri indelungate cu nenumarate incercari esuate de terapie. Un studiu olandez a aratat dealtfel cum copiii vaccinati au un risc aproape dublu fata de copiii nevaccinati din grupa de control ca mucoasele lor nazale sa fie colonizate de serotipul 19A!