Copiii de gradinita abuzati cu analize medicale inutile

Peste 500.000 de parinti isi trimit anual copiii sa faca o serie de analize medicale care, in realitate, nu sunt necesare. Nu o fac de bunavoie, ci pentru ca asa li se cere. Problema nu ar fi atat de ingrijoratoare, caci pana la urma ce mai conteaza cateva milioane de euro risipite si cateva laboratoare care transforma medicina in comert?

Doar ca Romania sta pe o bomba biologica al carei ticait este grabit de aceasta testare in masa a copiilor.

image-2015-07-28-20324410-41-analize-inutile

INFORMATIA PE SCURT

  • Specialistii romani in boli infectioase avertizeaza parintii ca analizele care le sunt solicitate la inscrierea copiilor la gradinita sunt inutile.
  • Efectuarea acestor analize favorizeaza abuzul de antibiotice. Romania este a doua in UE la consumul de antibiotice si singura tara europeana in care acest consum este in crestere.
  • Ministerul Sanatatii subliniaza ca aceste analize nu sunt obligatorii. Cu toate acestea exista Directii de Sanatate Publica ai caror directori sustin contrariul si informeaza eronat populatia.
  • Aceste analize sunt o afacere profitabila pentru marile lanturi de laboratoare de analize medicale.
  • Frecventa bacteriilor rezistente la antibiotice este in Romania printre cele mai mari din Europa.

OBLIGATORII IN ROMANIA, DAR NESOLICITATE IN SUA SAU ANGLIA

Majoritatea gradinitelor din Romania solicita, sub conditie obligatorie, ca atunci cand parintele isi inscrie/reinscrie copilul la gradinita, acesta sa aduca, pe langa avizul epidemiologic de la medicul de familie, si rezultatele a trei analize: exsudatul nazal, exsudatul faringian si coprocultura. Toate testeaza prezenta unor bacterii pe mucoasele copilului si, desigur, nu sunt gratuite.

Fiind vorba de sute de mii de analize, toate efectuate in aceeasi perioada a anului – luna septembrie -, marile lanturi de laboratoare de analize sunt foarte interesate sa atraga astfel de clienti. Multe dintre ele ofera pachete promotionale, purtand denumiri dragute, special pentru „inscrierea copilului la gradinita”. Preturile variaza, intre 40 si 70 de lei (pot fi prinse si in costul asigurarii de stat sau a abonamentului privat), dar sunt bani putini pentru un parinte firesc atent la sanatatea copilului sau.

Dar efectuarea acestor analize in contextul in care sunt cerute, adica la inscrierea la gradinita, este inutila in cazul unui copil sanatos, care nu are niciun fel de simptome.

Omul convietuieste in mod normal cu bacteriile”, explica conf. dr. Gabriel Popescu, specialist in boli infectioase de la Institutul Matei Bals din Bucuresti. “In Marea Britanie si Statele Unite nici nu se solicita la inscrierea la gradinita efectuarea acestor analize. Acolo se actioneaza logic: are copilul semne de boala care seamana cu o infectie, atunci nu intra sub nicio forma in colectivitate pana nu se lamureste ce e cu el. Nu are copilul semne de boala, atunci riscul este foarte mic si nu are rost sa se efectueze astfel de analize”.

Exsudatele, de pilda, identifica prezenta unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul la nivelul mucoasei nazale sau faringiene. Dar cat timp acesti germeni se afla doar in acea zona a organismului, ei sunt inofensivi. Mai mult, la aproximativ 30% din populatie stafilococul auriu este prezent in nas si nu declansează nicio boala – asa-numitii purtatori sanatosi [in realitate, niciun stafilococ nu declanseaza vreo boala n.n.]. Fenomenul, numit portaj, este unul normal, “nu este corelat cu un risc mai mare de imbolnavire si este relevant doar in anumite cazuri: daca te operezi in zilele urmatoare”, explica conf. dr. Gabriel Popescu.

AFACERI PE ANXIETATEA PARINTILOR

Traim intr-o societate in care destule laboratoare medicale si clinici fac o afacere din exploatarea anxietatii parintilor in privinta posibilelor boli ale copiilor. Aceasta anxietate se accentueaza atunci cand copilul intra la gradinita si are contact cu persoane asupra carora parintele nu are niciun control.

Intr-un astfel de context, nu ar fi totusi recomandabil ca aceste exsudate sa-i identifice pe copiii purtatori sanatosi si sa-i trateze in asa fel incat ei sa scape de acesti germeni pe care i-ar putea transmite si copilului meu?

La nivel de confort psihic pot intelege o astfel de reactie”, admite conf. dr. Gabriel Popescu. “Dar chiar daca acel coleg scapa de streptococ, oricand un alt coleg poate lua streptococul din alta parte: din parc sau chiar de la parintii care-l aduc de la serviciu”. [de aici reiese cat de aberanta si plina de paradoxuri si de contraziceri este teoria alopata a infectiei – n.n.]

Dr. Ileana Radu, medic de familie cu specializare pediatrica, confirma ca “efectuarea acestor analize ajuta mai degraba anxietatea parintilor, care sunt linistiti ca au facut tot ce trebuie ca sa fie in siguranta copilul lor. Dar copilul poate contracta oricum ceva de la gradinita, pentru ca nu exista gradinite complet sterile”. Si profesorul Dorel Sandesc, medic si secretar de stat in Ministerul Sanatatii, afirma ca “aceste analize sunt nejustificate si nu sunt obligatorii”.

Desi legea nu prevede explicit obligativitatea efectuarii acestor analize, gradinitele le solicita ca o conditie obligatorie la inscriere. De ce? “Pentru ca asa cer toate celelalte gradinite”, explica managerul* unei gradinite bucurestene. “Analizele acestea le facem ca masura de preventie. Iar daca vine un control de la Sanepid, atunci trebuie sa fim in regula cu actele medicale”.

Doar ca “in niciun caz epidemiile nu se previn testand o masa de copii din care 80-90% nu sunt purtatori de streptococ”, contrazice conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul Matei Bals afirmatia respectivului manager. “Avem asadar 80-90% dintre copii pe care-i testam degeaba. Iar ceilalti, care sunt purtatori sanatosi, nu pot deveni sursa de epidemie. In plus, la purtatorii sanatosi tratamentul cu antibiotice este de cele mai multe ori ineficient”.

DIRECTORI CARE DEZINFORMEAZA POPULATIA

Si atunci de ce solicita gradinitele aceste analize? O posibila explicatie vine de la dr. Ileana Radu: “Unele gradinite au relatii contractuale cu cateva laboratoare deoarece cauta sa castige favoarea parintilor, sa le economiseasca timpul si sa le transmita parintilor ca sunt colectivitati sigure”.

O alta explicatie este reactia conducatorilor anumitor directii de sanatate publica (DSP), adica acel Sanepid de care se teme managerul de gradinita citat mai sus. Desi Ministerul Sanatatii subliniaza clar ca aceste analize nu sunt obligatorii, unii directori de DSP-uri, cum este Dumitru Viorica din judetul Timis, ii informeaza gresit pe oameni sustinand ca aceste analize sunt “examenele obligatorii”.

Anuntata de jurnalistul HotNews ca legea nu prevede obligativitatea acestor analize, directorul Dumitru Viorica a raspuns ca “eu stiu ca sunt prevazute, dar lasati-ma sa ma uit pe legislatie”. La insistentele HotNews, oficialul DSP Timis explica logica acestor analize: “Se cer exsudatele pentru anginele rosii, care pot fi cu streptococ beta-hemolitic, si din cauza asta ulterior copiii pot sa faca scarlatina”.

Explicatia oficialului DSP induce in eroare. “Angina rosie se diagnosticheaza clinic, deci copilul trebuie examinat sa vezi daca are febra, daca il doare in gat si celelalte simptome. Asa ca nu vad de ce ar trebui sa facem exsudat in masa, la toti copiii care intra la gradinita”, explica conf. dr. Gabriel Popescu.

Practic, aceste analize se justifica doar la copiii care au deja semne de boala, nu si la cei care sunt sanatosi. “Daca e bolnav copilul, atunci da, e foarte important sa-i facem exsudatul. Dar asta nu inseamna sa-i testam pe copiii sanatoşi. Nu avem de ce”, subliniază din nou conf. dr. Gabriel Popescu. [in realitate, nici macar cand copilul e bolnav analizele nu au relevanta, deoarece stim ca nu microbii produc boala, ei sunt prezenti doar ca rezultat al bolii!! – n.n.]

O BOMBA MEDICALA: TIC-TAC TIC-TAC

De ce atata tevatura pentru peste o jumatate de milion de analize efectuate anual nejustificat? Pentru ca cei mai buni specialisti in boli infectioase din Romania se tem de o bomba biologica care ticaie tot mai amenintator: rezistenta acestor bacterii la tratamentul cu antibiotice. Romanii sunt consumatori avizi de antibiotice: pe locul doi in UE. Anul trecut, consumul de antibiotice in Romania a crescut cu 4,5% fata de anul precedent.

Deja peste jumatate din stafilococii aurii care circula in Romania sunt rezistenti la meticilina. [asta e dovada ca natura este f. adaptabila si microbii nu se lasa eradicati – n.n.] […….].

Ceea ce este de-a dreptul nociv, si iresponsabil social, este ca efectuarea acestor teste deschide posibilitatea unui abuz”, avertizeaza conf. dr. Gabriel Popescu. “Administrarea de antibiotice pentru eliminarea bacteriilor de la purtatorii sanatosi are consecinte nefaste asupra copiilor si a comunitatii in intregul ei: aparitia de germeni rezistenti la antibiotice, care ulterior pot fi transmisi celor din jur”.

Raspandirea Stafilococului rezistent la tratament in Europa. Romania are deja peste 50% din bacteriile circulante rezistente (sursa: ECDC)

image-2014-11-26-18667983-0-rezistenta-stafilococ

Exsudatele identifica de multe ori stafilococul pentru ca cei mai multi dintre noi suntem purtatori sanatosi”, explica dr. Valeria Herdea, pediatru si medic de familie. [in realitate TOTI suntem “purtatori sanatosi”, iar microbii se inmultesc intotdeauna strict in functie de nevoile biologice ale organismului, nicidecum ca si cauza a bolii, altfel am fi cu totii permanent bolnavi – n.n.] Dr. Herdea: “Dar parintii ne cer antibiotice si e foarte greu sa-i explici unui om: mai crestine, copilul e sanatos, nu-i nicio problema, nu-i trebuie antibiotice. Omul va merge la alt medic, si la alt medic, pana ce primeste antibioticele”.

Un astfel de medic*, care prescrie antibioticele, isi explica conduita: “Cand imi vine un copil cu un exsudat pozitiv pentru streptococ sau stafilococ si are si antibiograma facuta, ii dau categoric o prescriptie de antibiotic, chiar daca nu e bolnav si il pot socoti purtator sanatos. Stiu ca o astfel de conduita contribuie la cresterea rezistentei la antibiotice, care e tot mai prezenta si o vad zilnic la cabinet. Si incerc de cele mai multe ori sa-i explic asta parintelui, dar nu intotdeauna intelege”.

CE FACE MINISTERUL SANATATII?

Situatia abuzului de antibiotice cauzat de efectuarea in masa a acestor analize la solicitarea gradinitelor este cunoscuta de Ministerul Sanatatii. Chiar si inalti oficiali europeni, prin vocea directorului Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, au atentionat ca “ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este foarte importantă pentru România”. Presa de la Bucuresti a atras atentia asupra subiectului inca din 2014, dar deocamdata fara niciun rezultat.

Exista niste norme comune ale Ministerului Sanatatii si ale Ministerului Educatiei care nu precizeaza obligativitatea unor analize, ci atestarea de catre medic a faptului ca acel copil nu are vreo boala infectioasa”, spune prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat. “Dar, printr-o interpretare excesiva, medicii fac recomandari, ca nu-i doare mana, sa se faca aceste analize. Fenomenul este extins si de aceea pregatim un alt act normativ comun prin care sa precizam explicit ca nu impunem aceste analize”.

Daca acest act nu va aparea in timp util, 2015 va fi un nou an in care banii si timpul parintilor vor fi risipiti pe alte sute de mii de analize cu un singur rezultat: cresterea abuzului de antibiotice. Pastrand proportiile, e ca si cand de frica cancerului am incepe sa ne tratam preventiv cu citostatice.

E mult mai important, draga parinte, sa cream obisnuinta ca acei copii cu boala respiratorie sa nu fie primiti la gradinita pana ce nu se lamureste exact ce au si, doar daca e cazul, sa fie tratati cu antibiotice”, spune conf. dr. Gabriel Popescu. “E preferabil sa actionam asa decat sa-i tratam fara rost cu antibiotice pe cei sanatosi, doar pentru ca sunt purtatori, si sa ne trezim apoi ca avem copii cu microbi rezistenti la tratament si pe care ii transmit cu multa usurinta unul altuia”.

* Declaratii facute sub conditia protejarii identitatii persoanei intervievate.

~~~~~~~~~~~~~~

SURSA