Adaptarea la grădiniță şi homeopatia

Frecventarea grădiniţei aduce multe schimbări în viaţa copilului, dar şi în cea a părinţilor.  Mergând la grădiniţă copilul cunoaşte o nouă lume, ce este diferită de cea de acasă. Deseori e prima despărţire pentru o perioada mai mare de timp de părinţi, într-un mediu absolut necunoscut. Adaptarea la grădiniță poate decurge mai mult sau mai puţin stresant pentru copil, depinzând de mai mulţi factori: vârsta copilului, tipul constituţional al copilului, în ce măsură este copilul ataşat de părinţi şi dependent de ai simţi mereu aproape, dacă a frecventat anterior careva activităţi ce au implicat nemijlocit socializarea şi comunicarea cu semenii săi. Atât copilul, cât şi părinţii trebuie să fie pregătiţi pentru această etapă importantă ce urmează.

Pentru ca adaptarea la grădiniță să decurgă cu mai puţine lacrimi, ar fi bine să se țină cont de următoarele recomandări:

1) copilul trebuie informat din timp despre noua etapă, vorbşte-i despre grădiniţă, cât de bine este acolo, comunică-i despre noul său program, despre faptul că va face cunoştinţă cu mulţi copii şi va avea prieteni noi, vor fi noi jucării precum şi diverse activităţi interesante. Relatările despre grădiniţă trebuie să fie cât mai reale, să corespundă aşteptărilor copilului, pentru a preveni micile decepţii.

2) crează-i din timp copilului un program asemănător celui de la grădiniţă: trezirea în dependenţă de începerea programului, micul dejun, prânzul, activităţile şi somnul de la amiază, astfel organismul se reglează după un anumit regim şi adaptarea va fi mai uşoară.

3) mergeţi în vizită la viitoarea grădiniţă cu ceva timp mai înainte, în consecinţă copilul se va familiariza cu noul mediu şi cu educatoarea.

4) implică copilul în pregătirile pentru grădinţă, alegeţi împreună hăinuţele în care va merge, astfel frecventarea grădiniţei poate deveni un eveniment aşteptat cu nerăbdare.

5) despărţirea se învaţă: nu pleca pe furiş, ia-ţi de fiecare dată rămas bun, iar despărţirea trebuie să fie cât mai scurtă, vorbeşte-i calm şi clar când te întorci după el, îi dai repere fixe de timp, ca exemplu: fie după ce ia masa la amiază, fie după activitate, fie dupa plimbare, fie după somn, şi neapărat te ţii de cuvânt, astfel obţii încrederea copilului. Uneori părinţii se bazează pe faptul că micuţiii nu au noţiunea timpului, astfel la despărţire le spun că se întorc imediat, iar copilul în loc să exploreze mediul nou, să comunice cu noii prieteni îşi aşteaptă nerăbdător părintele. Astfel, pe durata aşteptării lungi în care părinţii nu se mai întorc, îi apare sentimentul de abandon, care ulterior va necesita şi mai mult timp şi efort pentru a fi înlăturat.

6) trebuie să fii pregătită că copilul va plânge la despărţire. Nu ceda în cazul în care eşti rugată să-l duci înapoi acasă şi nu te întoarce înapoi dacă auzi că plânge, de cele mai multe ori peste ceva timp copilul se linişteşte şi începe explorarea noului teritoriu.

7) nu grăbi procesul de adaptare, fiecare copil va necesita ritmul său, un copil mai sociabil, mai extrovert va necesita o perioadă mai scurtă de timp, şi inversul pentru un copil mai timid, introvert. Nu insista din prima să mănânce tot şi să comunice cu alţi copii, dar încurajează-l când mergi după el, sparge tu gheaţa în comunicarea cu alţi copii, o puteţi face împreună.

8) fii receptivă şi atentă la starea sa emoţională. Este firesc ca la început să se simtă speriat, trist, disperat sau poate chiar furios. Ajută-l să depăşească această perioadă prin încurajări, prezintă-i mersul la grădiniţă ca ceva normal, precum mami şi tati merg la lucru, fratele şi sora merg la şcoală, exact aşa el şi semenii săi merg la grădiniţă. Relatează-i ceva din amintirile tale legate de grădiniţă, astfel va înţelege că ai trecu şi tu prin aceasta, şi răspunde-i cu claritate la toate întrebările legate de grădiniţă, deoarece astfel vei reduce necunoaşterea.

Adaptarea la grădiniță este o perioadă destul de solicitantă pentru copii, oferă-i copilului o stare de siguranţă şi confort psihologic. Prima perioadă de adaptare va aduce după sine un somn mai agitat, o stare de labilitate emoţională, copilul poate deveni mai irascibil şi capricios, poate să-şi piardă pofta de mâncare, şi să facă infecţii respiratorii acute, conjunctivite, otite, diaree ş.a. În mod normal, adaptarea la grădiniță durează 2-4 săptămâni şi nu lasă careva urmări. Însă, un numar mic de copii totuşi se obișnuiesc mai greu şi necesită o perioadă mai mare de adaptare, dar şi un suport din partea celor apropiaţi.

Homeopatia ne vine în ajutor în acest caz cu un grup de remedii, care vor ajuta ca ruptura mamă-copil să fie maximal de uşoară, iar necunoscutul să nu fie atât de stresant. Există remedii la indicaţia cărora unui copil mai timid, care mai greu se socializează, îl va deschide, îl va face mai comunicabil şi mai sociabil, din acest grup de remedii fac parte Natrium muriaticum, Pulsatilla, Siliceea, Barita carbonica, Calcarea carbonica ş.a.

Majoritatea copiilor suferă de anxietatea de separare, dar aceasta este trăită individual şi se manifestă diferit, fie prin crize de furie, fie prin dereglări de somn, coşmaruri. Sunt remedii homeopate, care odată administrate vor readuce un calm şi o stare bună de spirit, vor readuce un somn liniştit atât copilului cât şi întregii familii. Homeopatia ne vine în ajutor şi în cazul copiilor hiperactivi, cu deficit de concentrare, cu manifestări agresive. Administrând unul din posibilele remedii precum Mercurius solubilis, Sulfur, Stramonium, Hyosciamus, Tarentula, Lycopodium, Tuberculinum, Medorhinum, ş.a. copilul va deveni mai calm, mai echilibrat emoţional, şi va reacţiona mai puţin agresiv la stimuluii externi. Să nu uităm că interacționând cu un grup de copii, copilul va întâlni o mulţime de agenţi patogeni, fie de origine bacteriană sau virală, dezvoltând astfel infecţiile de sezon. Este foarte important de a alege o metodă naturală de tratament, care va stimula forţele naturale de vindecare ale organismului.

Homeopatia ar trebui să fie de primă alegere, deoarce sistemul imun al copilului încă nu este destul de antrenat, iar remediile homeopate nu luptă direct cu microorganismul ce a cauzat boala, dar stimulează mecanismele organismului, astfel formând anticorpi specifici. Remediile homeopate se aleg în mod individual, după un consult, ţinând cont de toţi factorii ce influenţează dezvoltarea psihică şi fizică a copilului, modul său de a reacţiona la stimulii externi. Dereglările de comportament al copiilor, din punct de vedere homeopat, este un diagnostic al tipului sensibil şi de mod reacţional cronic. Un copil agitat poate fi calmat cu ajutorul remediului homeopat Chamomilla, însă veritabila rezolvare a problemei va fi atinsă doar cu remediul constituţional, care este minuţios ales. Un remediu constituţional va acţiona profund, iar schimbările vor fi sesizabile pe toate cele trei nivele: psihic, mental-emoţional şi fizic.

Sursa AICI